Dodany: 24.07.2021 15:54|Autor:

Książka: Andaluzja, Olé!
Twead Victoria
Notę wprowadził(a): Pingwinek

z okładki


Nigdy nie ufaj pozornemu spokojowi hiszpańskiego miasteczka.

Opowieść pełna słońca i gorących rytmów flamenco.


Victoria i Joe skończyli właśnie przebudowę swojego przytulnego domu w andaluzyjskim miasteczku. Trudy remontów zbliżyły Vicky i Joe do mieszkańców El Hoyo. Teraz nasi bohaterowie wiodą spokojne, wypełnione słońcem i dobrą kuchnią życie.

Pewnego dnia pod sąsiedni dom zajeżdża z impetem furgonetka z napisem "Ufarte. Ryby". Jednak zamiast kontenera świeżych ryb z ciężarówki wyłania się typowo hiszpańska rodzina. Mama Ufarte, Tata Ufarte, Babcia Ufarte, piątka dzieci Ufarte, a szóste w drodze. W jednej chwili spokój miasteczka El Hoyo zostaje zagrożony...


Pełen humoru i autoironii styl autorki sprawia, że "Andaluzja, Olé!" jest idealną lekturą na wakacje oraz antidotum na wszelkie smutki. Rewelacyjnie nakreślone postaci z rodziną Ufarte na czele oraz Geronimo, lekko podstarzałym i wiecznie "na gazie" fanem Realu Madryt - to gwarancja nieustających salw śmiechu. W książce znajdziecie pełne słońca i południowych smaków przepisy, które przeniosą nas do kraju hucznej fiesty i prawdziwej, latynoskiej radości życia.


"Andaluzja, jakiej nie znałam - nietypowa, przezabawna opowieść. Uwielbiam ten rodzaj humoru".

Karen Wheeler, autorka "Samej słodyczy" i "Samego uroku"


"Absolutnie uwielbiam tę książkę! Śmieszna, szczera i nie sposób się od niej oderwać".

Justin Aldridge, EyeonSpain.com


Pieczona dynia z chili i miodem

Przepis na pieczoną dynię łączy smak papryczek chili z miodem. Wspaniała wegetariańska przystawka, lub dodatek do głównego dania. Można też użyć dyni piżmowej.

1 kg dyni, 4 małe cebule,
Szczypta chili, 4 łyżeczki miodu,
100 ml octu winnego,
Oliwa z oliwek, sól

Pokroić dynię na kawałki, zostawiając skórkę. Poćwiartować cebule i ułożyć w brytfannie razem z dynią. Pokropić oliwą, posypać chili i lekko doprawić solą. Piec przez 40 minut. Na 5 minut przed tym, jak dynia będzie gotowa, podgrzać ocet winny z miodem w garnuszku i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dynię podawać dobrze polaną octem z miodem.


[Wydawnictwo Pascal, 2012]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 66
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: