Dodany: 28.07.2020 16:13|Autor:

Książka: Dzieje wrocławskiej gastronomii
Sobel Grzegorz
Notę wprowadził(a): rafalb93

nota wydawcy


Dzieje wrocławskiej gastronomii to historia miasta opowiedziana od strony stołu. A trzeba przyznać, stół ten był suto zastawiony.

Od stuleci spotkania w miejscach publicznych były jedną z najważniejszych form kontaktów towarzyskich. Spotykali się więc wrocławianie oraz goszczący w grodzie nad Odrą podróżni w karczmach i restauracjach, winiarniach i piwiarniach, małych knajpkach i gustownych kawiarniach. Podczas smakowania nowych trunków zawierali znajomości; próbując nieznanych jeszcze specjałów, słuchali grających na żywo muzyków.

Książka to także przypomnienie czołowych postaci tej branży, historii znanych i nieznanych lokali, tradycji i obyczajowości stołu, a także kształtowania się oferty kulinarnej. Oferty, którą czytelnicy sami będą mogli wypróbować dzięki opisom najsmaczniejszych specjałów. Pozostaje zatem czytać i - palce lizać!


[Wydawnictwo Dolnośląskie, 2012]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 61
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: