Dodany: 2019-03-11 14:12|Autor: dot59

Książki i okolice> Konkursy biblionetkowe

Autor: bobogumizelka

1 osoba poleca ten tekst.

ROZWIĄZANIE KONKURSU NR 226 - EKRANIZACJE, ADAPTACJE I... INNE WARIACJE


Jak za każdym razem, gdy prowadzę konkurs nie mogę się nadziwić, że tak szybko się skończył. Czas wyłączyć odbiorniki, zamknąć połączenia na platformach filmowych oraz opuścić sale kinowe. Przed nami rozwiązanie konkursu.

Przedstawiam listę książek, które brały udział w zabawie. Dodam tylko, że niektóre pytania dodatkowe dotyczyły szczegółów fabuły książek lub filmów - te zasłoniłam paplą, aby nikomu niechcący nie odebrać przyjemności z czytania i oglądania.

1. Stanisław Lem, Kongres futurologiczny
Odpowiedź: W adaptacji Ari Formana z 2013 roku pt. "Kongres" zamiast Ijona Tychego główną bohaterką zostaje Robin Wright, grana przez Robin Wright.

2. Roald Dahl, Charlie i fabryka czekolady
Odpowiedź: W filmie Tima Burtona z 2005 roku Uwaga: po kliknięciu pokażą się szczegóły fabuły lub zakończenia utworu

3. Alan Alexander Milne, Kubuś Puchatek
Odpowiedź: W animacji Disney'a pt. "Przygody Kubusia Puchatka" z 1977 roku pojawia się postać susła Gofera. Walt Disney chciał, aby wśród przyjaciół misia było jakieś typowo amerykańskie zwierzątko, by amerykańscy widzowie mogli się z nim identyfikować. Aby nie denerwować fanów książki Gofer często powtarza: "Przecież w książce mnie nie ma".

4. Cressida Cowell, Jak wytresować sobie smoka?
W kinach właśnie można zobaczyć trzecią część wyprodukowanego przez wytwórnię Dreamworks filmu "Jak wytresować smoka". Fabuła filmów mocno różni się od historii Czkawki, którą możemy przeczytać w książce, filmowy Szczerbatek to zupełnie inny smok, niż jego książkowy odpowiednik, w przygodach biorą też udział bohaterowie (i bohaterki), których w książce brak. Fragment konkursowy opowiada o wyprawie do Smoczego Żłobka podczas treningu młodych wikingów - w filmie nie ma takiego wydarzenia, więc osoby, które widziały film, ale nie czytały książek, mogły się poczuć zagubione ;)

5. Joanna Bator, Ciemno, prawie noc
Ten fragment był nieco podchwytliwy, bo ekranizacja wchodzi do kin dopiero 22 marca.

6.Annie Proulx, Kroniki portowe
W filmie z 2001 roku o tym samym tytule Quoyle ma tylko jedną córkę - Bunny. W książce jest ojcem dwóch dziewczynek, Bunny i Sunshine, o których mowa w konkursowym fragmencie.

7. Philip K. Dick, Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?
Odpowiedź: (za filmweb.pl) "Philip K. Dick nigdy nie użył terminu "Replikant" w swojej twórczości, natomiast można się natknąć na określenia jak Androidy oraz Andies. Studio jednak zrezygnowało z nich, gdyż brzmiało zbyt kosmicznie, użyto terminu "Replikanci" autorstwa córki Davida Webba Peoplesa, Risy. Zapoznała ona ojca z teorią replikacji - procesu, w którym komórki są kopiowane do celów klonowania."
Dla polskich czytelników mylący mógł być tytuł filmu (Łowca Androidów), w którym słowo "adroid" występuje. W tytule oryginalnym (Blade Runner) go jednak nie ma.

8. Newt Skamander, Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć
Pierwszy nietypowy fragment w konkursie. "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć" nie mają ekranizacji, bo ekranizowanie katalogu fikcyjnych zwierząt raczej nie jest zadaniem wykonalnym. Istnieje jednak film pod tym samym tytułem, w którym występuje autor książki, fikcyjny bohater, czarodziej Newt Skamander.
Przy przyznawaniu punktów uznawałam także, gdy jako autora podawaliście J. K .Rowling.

9. Michalina Wisłocka, Sztuka kochania
Ta pozycja również nie ma ekranizacji. Film "Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej" opowiada o życiu autorki i powstaniu najsłynniejszego polskiego "podręcznika do seksu".
Odpowiedź: Dzieci ze żłobka dla biedoty nie tylko chowały się lepiej, niż dzieci ze sterylnego żłobka dla bogaczy, ale zaobserwowano także ponad pięciokrotnie niższą śmiertelność wśród dzieci biednych. Wszystko za sprawą, jak pisała pani Wisłocka, witaminy M, czyli miłości i czułości, które dzieci otrzymywały od matek i opiekunek.

10. Astrid Lindgren, Ronja, córka zbójnika
Odpowiedź: Nie znalazłam oficjalnej polskiej kategorii wiekowej dla tego filmu. Według systemu ocen programów telewizyjnych zgodnych z ustawą z 2004 roku, jeśli w filmie pojawiają się obrazy o charakterze seksualnym, np. nagość, film otrzymuje kategorię 7+.
Film "Ronja - córka zbójnika" z roku 1984 jest produkcji szwedzko-norweskiej. Kraje skandynawskie słyną ze znacznie "luźniejszego" podejścia do nagości niż Polska. Konkursowy fragment opowiadający o zbójcach myjących się w śniegu został więc nakręcony bez cenzury - dwunastu nagich mężczyzn biega, skacze i naciera się śniegiem, dziko wyjąc i prezentując swe wdzięki w pełnej krasie.

11. Neil Gaiman, Gwiezdny pył
Odpowiedź: Jak można przeczytać we fragmencie Uwaga: po kliknięciu pokażą się szczegóły fabuły lub zakończenia utworu

12. Chuck Pallaniuk, Podziemny krąg
Odpowiedź: Gdy główny bohater we fragmencie rozmawia z Bogiem Uwaga: po kliknięciu pokażą się szczegóły fabuły lub zakończenia utworu

13. William Shakespeare, Tytus Andronikus
Odpowiedź: (za filmweb.pl) "W scenie, gdy Saturninus zostaje cesarzem, stronnicy obydwu książąt mają sztandary takich samych barw jak dzisiejsze, rywalizujące ze sobą rzymskie drużyny piłkarskie: A.S. Roma (żółto-czerwone) i S.S. Lazio (biało-błękitne)."

14. Anne Rice, Wywiad z wampirem

15. Ron Hutchinson, Księżyc i magnolie
Kolejny fragment podchwytliwy, a nawet trochę nielegalny. Nie pochodzi z książki, jest to fragment sztuki teatralnej opowiadającej o powstawaniu scenariusza filmu "Przeminęło z wiatrem" na podstawie książki Margaret Mitchell.

16. Nancy Kleinbaum, Stowarzyszenie umarłych poetów
Nie każdy wie, że książka Nancy Kleinbaum powstała na podstawie filmu.
Odpowiedź: Początkowo nakręceniem filmu miał zająć się inny reżyser, który w roli głównej widział Liama Neesona.

17. Tim Lebbon, W nicość, Gwiezdne wojny
Książka nie ma ekranizacji. Zarówno ta pozycja, jak i wszystkie jej siostry z serii Gwiezdnych Wojen zostały zainspirowane filmową serią Georga Lucasa.
Odpowiedź: W 2014 roku prawa do uniwersum Gwiezdnych Wojen kupił Disney. Wytwórnia szybko ogłosiła, że wszystkie książki należące dotąd do kanonu Gwiezdnych Wojen stają się teraz tylko legendami.

18. Richard Edgar Castle, Nadchodzący Sztorm
"Nadchodzący Sztorm" nigdy nie został zekranizowany, chociaż były takie plany. Jest to książka napisana przez fikcyjnego pisarza i detektywa, bohatera serialu "Castle". W ramach promocji serialu wydano serie książek o detektywie Derricku Stormie oraz kolejną serię - o detektyw Nikki Heat. Na wieczorkach autorskich można było spotkać się z serialowym odtwórcą roli Richarda Castle'a - Nathanem Fillionem.
Odpowiedź: Richard Edgar Castle to pseudonim artystyczny. Prawdziwe nazwisko bohatera to Richard Alexander Rodgers. Bohater serialu zmienił nazwisko, by jego książki nie było kojarzone z jego matką - aktorką.

19. Hans Christian Andersen, Królowa Śniegu
Odpowiedź: Chodziło mi o "Krainę lodu" wytwórni Disney. Film był tak popularny, że w amerykańskich kinach po zakończeniu wyświetlania rozpoczęto kolejne - w wersji karaoke, aby widzowie mogli pośpiewać sobie z Anną, Elsą, Hansem i Olafem. Od premiery minęło już 6 lat, w roku 2013 w kinach zobaczyć można było bajki takie jak np. "Turbo", "Kumba" czy "Rycerz blaszka", ale rzadko kto dziś o nich pamięta. Za to gadżety z "Krainą lodu" nie znikają ze sklepów, trudno znaleźć przedszkolny balik bez przynajmniej jednej Elsy, a twórcy szykują kolejną część.

20. Winston Groom, Forrest Gump


Uff, mocno się rozpisałam. Kto dotarł aż tutaj, pozna zwycięzców konkursu:

I miejsce: niedźwiedź z tobołem - 52 punkty
II miejsce: agazet - 45 punktów
III miejsce: louri - 41 punktów

Pozostali uczestnicy:
carly - 39 punktów
dot_59 - 34 punkty
anek7 - 29 punktów
_nika_ - 28 punktów
kliva-net - 27 punktów
mika_P - 22 punkty
aramina - 22 punkty
margines - 10 punktów

Gratuluję i dziękuję!
Wyświetleń: 1016
Dodaj komentarz
Przeczytaj komentarze
ilość komentarzy: 13
Użytkownik: jolekp 2019-03-11 14:22 napisał(a):
Odpowiedź na: Jak za każdym razem, gdy ... | bobogumizelka
Jeszcze raz wielkie dzięki za świetny konkurs.

I tak tylko w ramach sprostowania - powinnam mieć 52 punkty, nie odgadłam tej podchwytliwej piętnastki. Żeby nie było, że taka genialna jestem :D
Użytkownik: bobogumizelka 2019-03-11 16:38 napisał(a):
Odpowiedź na: Jeszcze raz wielkie dzięk... | jolekp
Rzeczywiście - 52. Na szczęście to niczego nie zmienia, tak czy siak, jesteś na pierwszym miejscu :)

Cieszę się, że konkurs Ci się podobał - nie byłam pewna przyjęcia, bo konkurs był inny niż zwykle. Fragmentom brakowało wspólnego motywu, bo przecież zwykle fragmenty konkursowe mówią wprost o temacie konkursu.
Użytkownik: margines 2019-03-11 17:09 napisał(a):
Odpowiedź na: Rzeczywiście - 52. Na szc... | bobogumizelka
Żeby się ktoś upominał, że chce MNIEJ punktów!...
Do czego to doszło:P
Użytkownik: jolekp 2019-03-11 17:41 napisał(a):
Odpowiedź na: Żeby się ktoś upominał, ż... | margines
No panie, jakże to? Musi być uczciwie przecież :)
Użytkownik: margines 2019-03-11 16:14 napisał(a):
Odpowiedź na: Jak za każdym razem, gdy ... | bobogumizelka
Gratuluję wszystkim uczestnikom konkursu:)
- zdobywca zaszczytnego 1. miejsca... od końca;]

Nie wspomnę, ile razy plułem sobie w brodę za to, że w sumie byłem blisko podania rozwiązania!:/
Użytkownik: _nika_ 2019-03-11 16:33 napisał(a):
Odpowiedź na: Jak za każdym razem, gdy ... | bobogumizelka
Dziękuję za konkurs i gratulacje dla uczestników:))).
Użytkownik: dot59Opiekun BiblioNETki 2019-03-11 18:02 napisał(a):
Odpowiedź na: Jak za każdym razem, gdy ... | bobogumizelka
Pięknie dziękuję za ciekawy konkurs i mataczenia! Gratuluję zwycięzcom!
Użytkownik: pawelw 2019-03-11 22:43 napisał(a):
Odpowiedź na: Jak za każdym razem, gdy ... | bobogumizelka
Konkurs był nieco inny niż zwykle, ale takie też są potrzebne, żeby trochę urozmaicić konkursy i rozruszać uczestników.

Dziękuję boboGumizelce za przygotowanie i poprowadzenie konkursu. Gratuluję wszystkim uczestnikom, laureatka otrzymuje (a w zasadzie utrzymuje :) ) gwiazdkę laureata.

Informacje o konkursie trafią do konkursowej czytatki.

Losowanie nagrody odbędzie się jutro wieczorem.

Następny konkurs, który poprowadzi dot59, rozpocznie się w poniedziałek 1 kwietnia. Zapraszam :)
Użytkownik: margines 2019-03-12 00:36 napisał(a):
Odpowiedź na: Konkurs był nieco inny ni... | pawelw
...I to nie jest prima aprilis?:P
Użytkownik: LouriOpiekun BiblioNETki 2019-03-12 06:58 napisał(a):
Odpowiedź na: Jak za każdym razem, gdy ... | bobogumizelka
Dziękuję za konkurs - standardowo dla mnie był lekko z doskoku, a dodatkowo mało filmowy jestem, ale pierwszy fragment mnie wciągnął - a dlaczego? bo, choć ekranizacji nie oglądałem, to warto posłuchać świetnej muzyki Maxa Richtera z niej: https://www.youtube.com/watch?v=1tN2vt_tJU8 albo https://www.youtube.com/watch?v=IMMI8HWhqEc

Gratulacje dla Niedźwiedzia i pozostałych uczestników!
Użytkownik: bobogumizelka 2019-03-12 09:46 napisał(a):
Odpowiedź na: Dziękuję za konkurs - sta... | LouriOpiekun BiblioNETki
Ja "Kongres" bardzo polecam. Wielu odrzuciło ten film od razu, mówiąc: "co to za feministyczne pomysły" i "to Ijon Tichy też była kobietą?", ale moim zdaniem jest naprawdę warty obejrzenia. Jeśli tylko potrafisz powiedzieć sobie, że to nie jest ekranizacja tylko taki "film inspirowany" i wyłączyć porównywanie z książką, to jeśli się nadarzy okazja warto zobaczyć. Niesamowity klimat, także za sprawą muzyki o której piszesz.
Użytkownik: mika_p 2019-03-12 21:35 napisał(a):
Odpowiedź na: Jak za każdym razem, gdy ... | bobogumizelka
Fajny konkurs, dziękuję :)
Użytkownik: pawelw 2019-03-12 23:06 napisał(a):
Odpowiedź na: Jak za każdym razem, gdy ... | bobogumizelka
Czas na losowanie nagrody.

Los wskazał na numer 7. Na liście z wynikami miejsce siódme zajmuje _nika_, a więc do niej trafi nagroda, czyli Sprawa zaginionego markiza Nancy Springer.

Gratulacje!
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: