Dodany: 03.10.2017 12:43|Autor:

nota wydawcy


Jak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub nawet w krótszym czasie?


"4-godzinny mistrz kuchni" to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się, dzięki któremu każdy może sam nakreślić schemat własnej przygody.

Tim Ferriss, autor bestsellerowych książek, który przez całe życie stronił od zajęć kuchennych, zabiera czytelników w podróż z Manhattanu na Okinawę i z Doliny Krzemowej do Kalkuty. Odkrywa przed nimi sekrety ludzi zdolnych przyswajać wiedzę w najszybszym tempie oraz sekrety najlepszych szefów kuchni. Gotowanie staje się dla niego przyczynkiem do zgłębiania istoty procesu uczenia się na poziomie meta, czyli do zapoznawania się z zasadami, dzięki którym można opanować każdą umiejętność – od smażenia steków począwszy, a na rzutach za trzy w koszykówce skończywszy. Taki właśnie „przepis” można znaleźć w książce 4-godzinny mistrz kuchni.

Czytelnik ma okazję ćwiczyć w kuchni różne umiejętności, które przydadzą się poza kuchnią. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, ta książka – „książka kucharska dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich” – stanowi przewodnik po sztuce gotowania i po życiu.

Przede wszystkim nauczysz się, jak:

– przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin
– naśladować geniuszy, którzy stworzyli restauracje takie jak Alinea, ABC Kitchen, Saison, Hearth czy Riverpark
– ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut
– wykorzystywać jedzenie jako afrodyzjak, tak podczas pierwszej randki, jak i podczas obchodów 10. rocznicy związku
– tworzyć niesamowite napoje, takie jak burbon aromatyzowany bekonem czy gorącą czekoladę z tequilą
– przyrządzić niesamowitą ucztę clambake w kuble na śmieci
– zapewnić sobie traktowanie godne VIP-a w barach i restauracjach
– zdobyć pożywienie w miejskim parku, a także łapać i jeść gołębie
– do końca życia gotować bez konieczności odwoływania się do przepisów

Te same zasady pozwolą ci również:

– nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni
– zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy
– zapamiętać układ talii kart w ciągu niespełna 60 sekund
– zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb®

A to dopiero początek…


„4-godzinny mistrz kuchni” to pięcioetapowa podróż po sztuce i nauce uczenia się:

1. Proces uczenia się w ujęciu meta. Zanim nauczysz się gotować, musisz nauczyć się uczyć. Część „Meta” wytycza ścieżkę, która ma cię doprowadzić do podwojenia twojego standardowego potencjału.
2. „Amator”. W tej części poznasz podstawy gotowania. To swego rodzaju abecadło technik, dzięki któremu można przejść od Dr. Seussa do Szekspira.
3. „Śmiałek”. Postęp w nauce wymaga samodzielności w każdej dziedzinie. W tej części lepiej poznasz różne składniki, będziesz też zgłębiać tajniki polowania, zbierania pożywienia i przetrwania w trudnych warunkach.
4. „Naukowiec”. W tej części spotykają się szalony naukowiec i malarz współczesny. To część poświęcona kaprysom i rzeczom naprawdę niesamowitym.
5. „Zawodowiec”. Swaraj, pojęcie kojarzone często z osobą Mahatmy Gandhiego, można by przetłumaczyć jako „panowanie nad sobą”. Ta część poświęcona została poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób najwybitniejsi ludzie świata zdobyli swój status i pozycję. Dowiesz się z niej również, jak możesz nakreślić swoją ścieżkę w obszarze wykraczającym poza zakres tej książki.

[Laurum, 2013]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 166
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: