Dodany: 19.08.2017 16:22|Autor: Kaoru

Książki i okolice> Pomoc

Książka o kuchni, ale NIE kucharska


Drodzy Biblionetkowicze!

Poszukuję książki, która będzie traktować o szeroko rozumianej kuchni - gdzie znajdę sposoby przygotowywania poszczególnych składników, metody ich obróbki termicznej, czasy gotowania czy smażenia poszczególnych produktów, etc. W księgarniach same książki kucharskie, a mi nie o przepisy chodzi.

Książka ma być prezentem dla osoby, która gotować potrafi, ale chętnie poznałaby tajniki samego "warsztatu".

Pomóżcie proszę!
Wyświetleń: 757
Dodaj komentarz
Przeczytaj komentarze
ilość komentarzy: 3
Użytkownik: ąę 19.08.2017 23:24 napisał(a):
Odpowiedź na: Drodzy Biblionetkowicze! ... | Kaoru
Może któraś z tych:
W kuchni jak na wojnie: Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX w. (Barbasiewicz Maria)
Sztuka fermentacji: Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu, ziaren, nabiału, strączków i innych produktów (Katz Sandor Ellix)
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/116054/gotowanie-dla-geekow
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/218970/4-godzinny-mistrz-kuchni-prosty-sposob-na-to-aby-gotowac-jak-profesjonalista-nauczyc-sie-wsz
Wzór na smak (Łapanowski Grzegorz)
Użytkownik: margines 20.08.2017 00:33 napisał(a):
Odpowiedź na: Drodzy Biblionetkowicze! ... | Kaoru
Miało dodać mi się to już wcześniej.
Wydaje mi się, że tu mogą pasować właśnie niektóre kucharskie albo bardziej to z gastronomii, podręcznikowe.
Kojarzy mi się zwłaszcza jeden dwuczęściowy podręcznik, "...usług gastronomicznych" w tytule, czy coś w tym stylu - niestety, nie potrafię przypomnieć sobie tytułu ani autorstwa; może to być Małgorzata Konarzewska.
Albo, mam! Drugi podręcznik to Ryszard Jargoń, "Organizacja i technika usług gastronomicznych".
Użytkownik: flopsy 20.08.2017 02:03 napisał(a):
Odpowiedź na: Drodzy Biblionetkowicze! ... | Kaoru
Polecam książki Hervé’a Thisa: Kuchnia i nauka oraz Odkrycia kulinarne. W fantastyczny sposób łączą iście balzakowską fascynację dobrym jedzeniem z bardzo wnikliwą analizą tego, co pod względem fizycznym i chemicznym dzieje się w garnku czy piekarniku. Thisem się zaczytuję od lat, choć sam nie gotuję. Słyszałem też dobre opinie o książkach Jarosława Dumanowskiego, który na UMK w Toruniu wskrzesza staropolskie tradycje kulinarne — nie tylko o nich pisze, ale i gotuje według staropolskich przepisów w kierowanym przez siebie Centrum Dziedzictwa Kulinarnego.
Legenda
  • - książka oceniona przez Ciebie - najedź na ikonę przy książce aby zobaczyć ocenę
  • - do książki dodano opisy lub recenzje
  • - książka dostępna w naszej księgarni
  • - książka dostępna u innych użytkowników (wymiana, kupno)
  • - książka znajduje się w Twoim schowku
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: